Nyt fra DLO - Godt nyt år

Fredag d. 31. januar 2014

Godt nyt år


Af John Hebo Nielsen, formand for DLO

 

Netop passeret årsskiftet ønskes alle læsere af Børns Hverdag et godt nytår og en tak for at I aktivt forholder jer til hvad vi bringer i bladet. At det forholder sig sådan fremgår klart af alle de reaktioner vi modtager fra jer. De kan være positive eller negative, men afspejler alle jeres interesse for og engagement i børn og daginstitutioner.

 

Det er vigtigt at vi sammen fastholder dette engagement ikke mindst i en tid hvor standardisering, sammenlægninger og ændrede skoleformer gør det vanskelig at fastholde fokus på de mindre børn og den udvikling som sker fra o-3 års alderen. Vigtigheden heraf er gang på gang blevet påpeget af forskerne i talrige undersøgelser, men prioriteres stadig ikke højt nok  i pædagoguddannelsen og derfor svært at fastholde i dagligdagen i daginstitutionerne.

 

Ser vi på det samlede dagtilbudsområde er der heldigvis stadig tale om et bredt udbud omfattende kommunale, selvejende og private daginstitutioner såvel som forskellige dagplejetilbud. Men udviklingen er desværre gået mod flere og flere kommunale daginstitutioner på bekostning primært af de   selvejende.

 

Dette har medført en stigende grad af standardisering som ikke alene har indskrænket forældrenes frie valgmuligheder, men også har frataget forældrene indflydelse på deres børns hverdag. Følgerne af denne kommunalisering viser sig også på andre måder.

 

En netop offentliggjort undersøgelse blandt forældre til børn i daginstitutioner fra EPSI Denmark finder højere tilfredshed med ikke-kommunale daginstitutioner end kommunale samt at ikke-kommunale daginstitutioner giver bedre service og mere værdi for pengene.

I DLO kæmper vi for at fastholde mangfoldigheden og give forældrene en reel valgmulighed.

 

Vi er ikke imod stordriftsfordele, men i form af tilbud til en stor gruppe og ikke i form af tvang. Et godt eksempel på hvad vi kan opnå i fællesskab er det tilbud om en forsikringsordning til alle DLOs medlemmer, som omtales andet sted i dette blad. Alt for mange kommuner forsøger at tvinge institutionerne ind i fælles indkøbsordninger, hvorfor dog ikke gøre det i form af et tilbud, er det interessant, bliver det valgt.

 

Debatten om sammenlægninger og stordriftsfordele har også fyldt meget i det forløbne år. Vi bliver konstant præsenteret for regnestykker, der fremviser besparelser ved sådanne tiltag. Det vi savner er efterkalkuler som dokumenterer at disse besparelser også realiseres. Men økonomien er kun en del af problematikken, hvad med børnenes udvikling og arbejdsglæden hos personalet. Meget tyder på, at her er de små institutioner klart at foretrække. Er det værd at sætte overstyr for en mindre teoretisk besparelse?

 

Mange af disse diskussioner fortsætter fordi vi mangler evidens baseret viden på området. Heldigvis kommer der hele tiden ny viden på området, senest i form af en interessant rapport fra Dansk Clearinghouse ”Virkningsfulde tiltag i dagtilbud” 2013, som vi vil komme tilbage med en præsentation af. DLO forsøger aktivt at fastholde mangfoldigheden på daginstitutionsområdet og fokus på de mindre børn både gennem direkte kontakt til politikerne, men også ved engagement i de projekter som bidrager til evidensbaseret viden på dagtilbudsområdet.

 

Vi ser frem til et nyt spændende år med børnene i fokus. Vi repræsenterer mange forskellige grupper og interesser i DLO, lige fra enkeltstående dag institutioner til større paraplyorganisationer, men vi er alle enige om at fastholde mangfoldigheden og sikre forældrenes indflydelse.