Nyt fra DLO - Ny minister - igen

Tirsdag d. 4. marts 2014

Ny minister- igen


Af John Hebo Nielsen, formand for DLO


Børneområdet fik ved den seneste ministerrokade den radikale Manu Sareen  som  ny minister efter Anette Vilhelmsen. Børneområdet fik sidst ny minister i sommeren 2013 ved Anette Vilhelmsens  tiltrædelse , hvor området samtidigt blev overført fra Undervisningsministeriet, en overførsel, som DLO var en af de få organisationer der hilste velkommen.

 

Det var derfor med tilfredshed, at vi i DLO modtog nyheden om at børneområdet var forblevet i det i daglig tale kaldet Socialministeriet. Men hvis fulde navn nu retteligen er ”Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold”.

 

Baggrunden for at DLO foretrækker at børneområdet på ministerielt plan er adskilt fra Undervisningsministeriet er, at den megen fokus på den nye folkeskolereform ville blive på bekostning af de mindre børn, hvis det stadigt lå i Undervisningsministeriet.

 

Vi er alle optaget af den nye folkeskolereform og har forståelse for at den fylder meget, men vi må ikke glemme at mange af de problemer lærerne står overfor hos eleverne i skolen stammer fra førskoletiden og med fordel kunne have været taget op meget tidligere.

 

Vi har fra DLO`s side igen og igen peget på effekten af højkvalitetsbørnehaver og fremført, at især den periode som børnene tilbringer i vuggestue eller dagpleje og kvaliteten af den pasning og stimulering som de modtager her, er helt afgørende for deres udvikling og senere muligheder for at klare sig i skolen og resten af livet.

 

Dette blev senest understreget på Kommunernes Landsforenings Børnetopmødet 2014 i Aalborg, hvor jeg repræsenterede DLO. Forsker Brenda Taggert  fra Institute of Education, University of London fremlagde på Børnetopmødet forskningsresultater som klart dokumenterede de positive langtidsvirkninger af højkvalitets børnehaver, effekten var tydelig både ved 7, 11 og 14 års alderen. Heldigvis var der rigtig mange både embedsmænd og politikere til stede ved topmødet så vi må håbe, at det vil blive husket i hverdagen hjemme i kommunen.

 

Desværre risikerer Folkeskolereformen også at have konsekvenser for og føre til eksistentielle forandringer for daginstitutionerne. Med reformen kan kommunerne fremover samdrive daginstitutioner og skoler under ledelse af skolelederen ved skoler med under 300 elever. Hidtil har grænsen været skoler med under 150 elever, samtidig med at forældrebestyrelsen i de berørte dagtilbud har haft en vetoret.

 

Samdrift og fælles ledelse bliver let til et indgreb i forældredemokratiet og et angreb på den danske børnehave tradition og kultur og det vil måske især gå ud over en række selvejende daginstitutioner med en stærk tradition for forældreengagement.

 

Det fremgår tydeligt at vi har meget at kæmpe for i forbindelse med folkeskolereformen. Vi vil gerne samarbejde med skolen men vi ønsker at fastholde vores selvstændighed og som ligeværdige parter sammen med forældrene hjælpe og udvikle vores børn. Vi byder vores nye minister velkommen og ser frem til at mødes, hvor vi kan drøfte en forstærket indsats overfor de mindste børn. En indsats som på sigt vil gøre det lettere at være socialminister.