Nyt fra DLO - Overenskomstforhandlinger på det offentlige område

Tirsdag d. 27. februar 2018

Hvis overenskomstforhandlinger mellem en arbejdsgiverorganisation (F.ex. KL) og fagforeningerne (fx. FOA eller BUPL) ikke kan løses, er parterne berettiget til at benytte konfliktvåben efter nærmere regler. Der kan etableres en arbejdsretlig konflikt.

 

Arbejdsgiver kan varsle lockout, det vil sige, afgive varsel om at medarbejderne ikke skal møde på arbejde. 

 

Fagforeningerne kan afgive strejkevarsel, det vil sige varsle, at lønmodtagerne ikke vil levere deres arbejdskraft før en ny overenskomst er på plads. Strejke omfatter kun de medlemmer af en fagforening, der er omfattet af den overenskomst, der ikke kan opnås enighed om. 

 

En konflikt om offentlige overenskomster vil ikke berøre private institutioner. Og omvendt vil uenighed om fornyelse af de private overenskomster ikke berøre det offentlige område.

 

For begge konfliktvåben, lockout og strejke, gælder det, at den part der afgiver varsel bestemmer hvilke dele af det pågældende arbejdsmarked der vil blive omfattet af varslet.

 

Først når et varsel er afgivet kan det afgøres hvilke institutionsområder, der vil blive omfattet, hvis konflikten træder i kraft. Om fx selvejende er omfattet vil vi derfor først kunne sige, når vi kender et eventuelt varsel. 

 

Før en konflikt kan træde i kraft skal parterne forsøge at forhandle forlig med hjælp fra Forligsmanden i Forligsinstitutionen.

 

Hvis overenskomstforhandlingerne 2018 udvikler sig i retning af en konflikt vil DLO her give medlemmerne nærmere information om, hvordan man skal forholde sig.